Istoria Loteriilor

Știri

2022-12-06

Loteriile au o istorie lungă. De fapt, în zilele moderne loterie online, cu trăsăturile lor irezistibile, toate descind din străvechea practică a tragerii la sorți. Deși experiența la loterie a evoluat considerabil de-a lungul anilor, elementele de bază care pot fi urmărite până la civilizația umană timpurie rămân neschimbate.

Istoria Loteriilor

Înțelegerea originii cuvântului în sine, loterie, poate ajuta la urmărirea descendenței diferitelor jocuri de loterie de-a lungul secolelor. Pentru început, loteria mondială este împrumutată dintr-un cuvânt olandez, „lot”, care înseamnă „soartă”, care descrie în mod expres ceea ce implică aceste jocuri de noroc.

Jocuri de loterie antice

Deși numele ar putea avea o legătură olandeză, există suficiente dovezi că jocurile de loterie existau cu mult înainte ca olandezii să inventeze expresia în secolul al XV-lea. Dovezile istorice afirmă că loteriile există de peste 2.000 de ani.

Primul joc de loterie poate fi urmărit în China, „jocul cu porumbeii albi” organizat în dinastia Han de Vest sau dinastia Qin. Jocul antic poate fi asemănat cu Keno-ul modern. La acea vreme, chinezii atașau porumbeilor hârtii, care dădeau rezultate în locații îndepărtate.

Există, de asemenea, dovezi care arată că loteriile erau de asemenea populare în Roma antică. Cu toate acestea, jocurile de loto erau exclusiviste pentru elită. Aceste loterie au fost jucate în cadrul unor cine speciale, unde norocoșii câștigători au fost arătați cu cadouri de la gazdă. 

În timpul domniei lui Cezar Augustus, cetățenilor li s-a permis, de asemenea, să participe la loterie cu pradele de război oferite ca premii în bani. O parte din veniturile acestor loterii au fost canalizate spre construirea Imperiului Roman.

Jocuri de loterie din Evul Mediu

Deși loteriile au existat în istoria antică, ele au fost înființate abia în jurul secolului al XV-lea în Belgia și Țările de Jos. În acest moment, vestea despre acest „nou joc” s-a răspândit rapid în țările europene vecine. Și în curând, loteriile au reapărut în Italia. Veneția, Roma și Florența sunt printre primele orașe italiene care au organizat loterie. 

Guvernul respectiv a văzut aceste jocuri de noroc ca pe o oportunitate de a colecta bani pentru finanțarea proiectelor de infrastructură. Există, de asemenea, înregistrări că unii indivizi sunt jocuri bazate pe loturi, care oferă diverse recompense, inclusiv numerar, mărfuri și proprietăți.

În Anglia, reginei Elisabeta I este creditată cu organizarea primei loterie naționale în 1566. Regina a fost direct implicată în loteria din 1956. O tragere la sorți a fost efectuată în 1959, unde 10.000 de recompense au fost distribuite norocoșilor câștigători, regina alegând ea însăși bilele câștigătoare.

Loteriile timpurii

Tendința la loterie a apărut în Franța pe 17-lea, orașele și grupurile mici organizând loterie în încercarea de a strânge fonduri pentru reconstrucția structurilor. Totuși, regele Ludovic al XVI-lea, plin de viață față de potențialele amenințări reprezentate de jocurile de noroc nereglementate, a optat pentru interzicerea tuturor jocurilor de loterie din țară, înlocuindu-le cu un loto național.

Portugalia a fost cealaltă țară care a sărit în tendința loteriei în secolul al XVIII-lea, creând Loteria Clasica. În Spania, prima loterie, El Gordo, a fost organizată în 1812. Interesant, această spaniolă există până în prezent, de obicei desfășurată în preajma Crăciunului.

Loto modern

Se crede că istoria loto-ului modern a început în anii 1880. Acest lucru s-a întâmplat pe măsură ce multe țări au început să introducă loteriile administrate de stat. Și, ca atare, este ușor de urmărit evoluția jocurilor de loterie după acest punct.

În ceea ce privește reglementarea industriilor, legile s-au îmbunătățit cu timpul. De asemenea, premiile au fost din ce în ce mai bune cu timpul. Ca atare, loteriile s-au răspândit în întreaga lume, cu majoritatea țărilor au versiunea lor a jocului de loto.

În secolul 21, loteriile au devenit mainstream, în special odată cu apariția lotteriilor online. De la gigantica loterie din SUA Mega Millions, Powerball și Swedish Lotto până la extragerea Mega-Sena din Brazilia, este evident că loteriile continuă să atragă mult interes ca întotdeauna.

Cele mai recente știri

Ghidul suprem de loterie online din 2023
2023-01-31

Ghidul suprem de loterie online din 2023

Știri