Știri

October 27, 2023

Revoluționând viziunea computerizată: puterea LLaVA și reglajul fin

Clara Williams
WriterClara WilliamsWriter
ResearcherAishwarya NairResearcher
LocaliserAdriana PopescuLocaliser

Recent, m-am adâncit în lumea viziunii computerizate și am descoperit un model captivant de limbaj vizual numit LLaVA. Acest model a revoluționat procesul de predare a unui model să recunoască caracteristicile specifice dintr-o imagine.

Revoluționând viziunea computerizată: puterea LLaVA și reglajul fin

În mod tradițional, antrenamentul unui model pentru a recunoaște culoarea unei mașini într-o imagine necesita un proces laborios de antrenament de la zero. Cu toate acestea, cu modele precum LLaVA, tot ce trebuie să faceți este să îi puneți o întrebare de genul „Care este culoarea mașinii?” si voila! Primești răspunsul tău, stil zero-shot.

Această abordare reflectă progresele pe care le-am văzut în domeniul procesării limbajului natural (NLP). În loc să antreneze modele lingvistice de la zero, cercetătorii ajustează acum modelele pre-instruite pentru a se potrivi nevoilor lor specifice. În mod similar, viziunea computerizată se îndreaptă în aceeași direcție.

Imaginați-vă că puteți extrage informații valoroase din imagini cu un simplu mesaj text. Și dacă trebuie să îmbunătățiți performanța modelului, un pic de reglare fină poate face minuni. De fapt, experimentele mele au arătat că modelele ajustate le pot depăși chiar și pe cele antrenate de la zero. E ca și cum ai avea ce este mai bun din ambele lumi!

Dar aici este adevăratul schimbător de joc: modelele de bază, datorită pregătirii lor extinse pe seturi de date masive, posedă o înțelegere remarcabilă a reprezentărilor imaginilor. Aceasta înseamnă că le puteți ajusta cu doar câteva exemple, eliminând nevoia de a colecta mii de imagini. De fapt, ei pot învăța chiar dintr-un singur exemplu.

Viteza de dezvoltare este un alt avantaj al utilizării solicitărilor de text pentru a interacționa cu imaginile. Cu această abordare, puteți crea rapid un prototip de computer vision în câteva secunde. Este rapid, eficient și revoluționează domeniul.

Deci, ne îndreptăm către un viitor în care modelele de bază să preia conducerea în viziunea computerizată sau mai există un loc pentru antrenarea modelelor de la zero? Răspunsul la această întrebare va modela viitorul vederii computerizate.

PS Aș dori să-mi conectez fără rușine platforma open-source numită Datasaurus. Acesta valorifică puterea modelelor de limbaj vizual pentru a ajuta inginerii să extragă rapid informații din imagini. Am vrut să-mi împărtășesc gândurile și să încep o conversație despre viitorul vederii computerizate. Hai să vorbim!

About the author
Aishwarya Nair
Aishwarya Nair

Aishwarya Nair, supranumită „Lotto Lorekeeper” la LottoRanker, își valorifică abilitățile meticuloase de cercetare și profunzimea culturală din Kerala, India, pentru a face lumină asupra fenomenelor loteriei globale. Dotată cu un simț acut al detaliilor și o înclinație pentru date, ea pătrunde adânc în lumea loteriei, dezvăluind pietre prețioase ascunse și modele în tendințe.

Send email
More posts by Aishwarya Nair

Cele mai recente știri

Cheltuieli la nivel mondial la loterie: tendințe și impact
2023-11-21

Cheltuieli la nivel mondial la loterie: tendințe și impact

Știri